AMASYA’NIN BİYOKLİMATOLOJİK KOŞULLARININ TURİZM YÖNÜNDEN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2017-13
Language : null
Konu : Coğrafya

Abstract

Bu çalışmada Şehzadeler Şehri Amasya’nın biyoklimatolojik açıdan uygun turizm dönemleri belirlenmiştir. Çalışmada Amasya Meteoroloji Müdürlüğünden elde edilen 1975-2016 yılları arası (42 yıllık) günlük 07,14,21 saatleri sıcaklık, rüzgar hızı, nemlilik ve bulutluluk verileri kullanılmıştır. Yöntem olarak ise birçok etkeni bir arada hesaplayan ve bu tür çalışmalarda dünyada çok yaygın kullanılan PET ( Physiological Equivalent Temperature) indeksi kullanılmıştır.Amasya’da yıl içerisinde sabah vakitleri Mayıs ayının ortalarından, Temmuz ayı ortalarına kadar olan dönem ve Ağustos ayı sonu ile Eylül ayı ortalarına kadar olan dönem, biyoklimatolojik açıdan ’’Konforlu’’olarak tespit edilmiştir. Günün sıcak vakti saat 14’de Nisan ayı ortalarından, Haziran ayı ortalarına kadar olan dönem ve Eylül ayı, biyoklimatolojik açıdan ’’Konforlu’’ olarak algılanmaktadır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarının geceleri, günlük ortalamalara göre ise Mayıs, Haziran ayları ve Ağustos ayı sonundan, Eylül ayı ortalarına kadar olan dönem biyoklimatolojik açıdan uygun dönemler olarak tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

In this study, suitable tourism periods of the City of Princes Amasya in terms of bioclimatology were determined. In the study, temperature, wind speed, humidity and cloudiness data obtained from Amasya Meteorology Directorate between 1975 – 2016 (42 years) daily 07, 14, 21 hours were used. As a method, PET (Physiological Equivalent Temperature index, which is widely used in the world, is used to calculate many effects together and in such studies.In Amasya, morning times in the year is the period from the middle of May to middle of July and the period from middle of August to middle of september were determined as ’’Comfortable’’ in terms of bioclimatology. In the hottesst time of the day 14:00 is from the middle of April to the middle of June, and the month of September is perceived ’’Comfortable’’ as in terms of bioclimatology. The nights of June, July and August and according to daily average May, June months and from the end of August to middle of September is determined as bioclimatologically appropriate periods.

Keywords


  • Atalay,İ., 2010. Uygulamalı Klimatoloji,Meta Basım Matbaacılık,Bornova,İzmir.

  • Çalışkan, O., 2012. Türkiye’nin Biyoklimatik Koşullarının analizi ve Şehirleşmenin Biyoklimatik Koşullara Etkisinin Ankara Ölçeğinde İncelenmesi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara.

  • Çağlak, S., 2017. ’’Samsun’un Biyoklimatik Konfor Şartlarının İncelenmesi ve Şehirleşmenin Biyoklimatik Konfor Şartlarına Etkisi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Coğrafya Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Samsun.

  • Çağlak,S.,Özlü,T.,Gündüz,S.,2016. Şanlıurfa İklim Özelliklerinin Enterpolasyon Teknikleri İle Analizi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt:9,Sayı:45, Sf:360-372.

  • Doğaner, S., 2001. Türkiye Turizm Coğrafyası, Çantay Kitabevi, İstanbul.

  • Güçlü, Y. (2008). “Alanya-Samandağ Kıyı Kuşağında Konforlu Olma Süresi ve Deniz Turizmi Mevsiminin İklim Koşullarına Göre Belirlenmesi”, Türk Coğrafya Dergisi 50: 1-20

  • Güneş, A., 1983. Bunaltıcı Hava ve Bunu Meydana Getiren Meteorolojik Elemanlar, Bunaltıcı Havanın Tespit Edilmesi, Tıbbi Biyometeoroloji Semineri Bildiri Özetleri Kitabı, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara, 17-18.

  • Koçman, A., 1993. İnsan Faaliyetleri ve Çevre Üzerine Etkileri Açısından Ege Ovalarının İklimi, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları: 73, İzmir.

  • Matzarakis, A., De Rocco, M, Najjar, G., 2009. Thermal bioclimate in Strasburg – The 2003 heat wave . Theoretical Applied Climatology 98, 209-220

  • Mayer, H. and Höppe, P., 1987. Thermal comfort of man in different urban environments. Theor. Appl. Climatol. 38, 43-49.

  • Özgüç, N., 1998. Turizm Coğrafyası. Özellikler. Bölgeler, Çantay Kitabevi, İstanbul.

  • Şahin,K.,(2010). The impact of climatic on 3S tourism in Samsun, Turkey: The summer 2008 experience,İnternational Journal of Human Sciences,7:1.

  • Toy, S.,2010. Biyoklimatik Konfor Değerleri Bakımından Doğu Anadolu Bölgesi Rekreasyonel Alanların İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Erzurum.

  • Tuncel, M., Doğaner, S. 1989. Amasya'da Turizm: Coğrafi İmkânlar, Sorunlar ve Öneriler. Ata. Kül., Dil ve Tarih Yük. Kur., Coğ. Bil. ve Uyg. Kolu, Coğ. Araşt. C: 1, S: 1, s: 47-68, Ankara.

  • Türkoğlu, N. ve diğ. 2012. Şehirleşmenin Biyoklimatik Koşullara Etkisinin Ankara Ölçeğinde İncelenmesi. Uluslar arası İnsani Bilimler Dergisi, Cilt: 9, Sayı: 1,

  • Zeybek, H.İ., 1998. Amasya Ovası ve Yakın Çevresinin Fiziki Coğrafyası, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, Doktora Tezi. Samsun.

  • Amasya Şehir Rehberi, 2013. www.amasyakulturturizm.gov.tr/TR,59581/sehir- rehberi.html

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics