Manilerde Anonimliğin Kaybolması ve Yeni Bir Terim Önerisi Olarak Yazma Mani

Author :  

Year-Number: 2014-6
Language : null
Konu : Edebiyat

Abstract

Anonim halk şiirinin en çok söylenen ve sevilen türlerinden biri de mânilerdir. Kendine özgübir gelenek içinde söylenen mâniler, bir ucuyla günümüze uzanır. Anadolu coğrafyasındadeğişik şekillerde adlandırılan mâniler, şekil ve muhteva açısından genel hatlarıylabenzerlikler göstermektedir. Belirli bir gelenek dâhilinde söylenen mâniler, Türk halkının şiirzevkini de en güzel şekilde aksettirmektedir.Mâniler, anonim halk şiirleri olarak bilinmektedir. Bununla beraber asırlardır mâni yazan âşıkve şairler de vardır. Çalışmamızda bu şairlerin mânilerinden örnekler verdik. Bu mâniler de“yazma mânicilik“ başlığı altında incelenmiştir.

Keywords

Abstract

The poets is one of the most frequently sung and most popular types of folk poetry. Poets(manis), which are performed in their original characteristic tradition, have reached today.Poets (manis), which are called different names across Anatolia, generally display a similarityin respect of form and content. Sung within a well-defined tradition, poets best demonstratethe Turkish nation’s taste in poetry.Poets have been known as anonymous folk poems. However, there have been minstrels andpoets who write poems for ages. We showed samples of poets in our study and those wereexamined under the title of “The tradition of writing poets”.

Keywords


  • AGO, Arif, 1992, "Makedonya Türk Yazarlarının Eserlerinde Türk Halk Edebiyatından

  • AGO, Arif, 1992, "Makedonya Türk Yazarlarının Eserlerinde Türk Halk EdebiyatındanÖrnekler", IV. Milletlerarası Türk Halk Kongresi Bildirileri, c.2, Ankara: Kültür BakanlığıARTUN, Erman, 2007. “Türk Halk Kültüründe Mani Söyleme Geleneği, Manilerinİletişim Boyutu ve İşlevselliği”, IV. Uluslararası Türk Medeniyetlerinde Sözlü KültürGeleneği ( Türk Dünyasında Maniler) Sempozyumu Bildirileri, Muğla: Fethiye Belediyesi Kültür Yayınları.

  • BORATAV, Pertev Naili, 1991. Folklor ve Edebiyat - 2, İstanbul: Adam Yayınları.

  • ÇIBLAK, Nilgün, 2005. “Halk Kültüründe Değişimin Mersin Tahtacıları Halk KültürüÖrneğinde Değerlendirilmesi”, Halk Kültüründe Değişim Uluslar arası Sempozyumu Bildirileri, İstanbul: Motif Vakfı Yayınları.

  • DİZDAROĞLU, Hikmet, 1968. “Halk Şiirinde Türler”, Türk Dili, C.XIX, S.207, İstanbul, s.193.

  • ER, Tülay, 1997. “Dörtdivan Kasabasında Sosyal ve Kültürel Değişme", Bolu’da HalkKültürü ve Köroğlu Uluslararası Sempozyumu, 11-12 Ekim 1997, Bolu: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Basımevi.

  • EROĞLU, Türker, ALTUN, Işıl, 2005. “Âşık Kahveleri ve Usta Çırak İlişkisindeErzurum - Kocaeli Örneği”, Halk Kültüründe Değişim Uluslar arası SempozyumuFEDAKAR, Selami, 2005, “Özbek Sözlü Destan Geleneğinde Değişim ve Tür Sorunu”,Halk Kültüründe Değişim Uluslar arası Sempozyumu Bildirileri, İstanbul: Motif Vakfı KAYA, Doğan, 2000. Anonim Halk Edebiyatı, Ankara: Akçağ.

  • KÖKTÜRK, Şahin, 2006. “Samsun Manilerinde Sosyal Temalar”, Geçmişten GeleceğeSamsun-2006 (1. Kitap), Samsun: Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Eğitim Hizmetleri Daire Başkanlığı.

  • TATAR, Hüsniye CANBAY, 2005. “Sosyal Değişme Sürecinde Kitle İletişimi ve Kültür”,Halk Kültüründe Değişim Uluslararası Sempozyumu Bildirileri, İstanbul: Motif Vakfı

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics