Yazarlara Bilgi ve Yazım Kuralları


YAZARLARA BİLGİ

      Makalelerinizi ana sayfadaki “üye girişi” yaparak sistem üzerinden gönderebilirsiniz: Tüm hakem raporları tamamlandığında kayıtlı adresinize e-posta ile bilgi maili alırsınız. Daha sonra aynı bağlantı üzerinden hakem raporlarını inceleyebilirsiniz. LÜTFEN DİKKAT: Makalenizi hakem raporlarına istinaden sadece bir kez düzenlemenize izin verildiğinden, tüm hakemlerin raporlarını görüp yazınızı düzenledikten sonra sisteme yükleyiniz.

      Makalenin dergiye yüklenmesi ile beraber sistemde yer alan "Telif Devir Sözleşmesi" doldurularak yüklenmelidir. Yine makale ile beraber "Benzerlik Raporu" ve "Etik Kurul Beyanı" yüklenmelidir. Etik kurul izni gerekli olmayan çalışmalarda yazar, etik kurul beyanı gerekliliği olmadığını belirtip imzalayıp sisteme yüklemelidir. Makalenin benzerlik oranı dipnotlar dahil (kaynakça hariç) % 20 ile sınırlıdır. 

      Tüm yazar/lar bağlı oldukları kurum, şehir, eyalet (varsa) ve ülke ile e-posta adresi web sayfasına online eklenmelidir. Makaleler çift körleme hakemlik tarzında değerlendirilir. Bu sebeple makalelerde yazar adı soyadına yer verilmemelidir.

YAZIM KURALLARI

     Makaleler aşağıda belirtilen ilkelere göre hazırlanmalı ve dergiye üye olunarak "Yeni Makale Gönder" kısmından gönderilmelidir. Yazım kurallarına göre hazırlanmayan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.

     Makalelerde içerik sırası şöyle olmalıdır: Türkçe başlık, İngilizce başlık, Türkçe öz ve anahtar kelimeler, İngilizce öz (abstract) ve anahtar kelimeler (keywords), ana metin, sonuç, kaynakça, varsa ekler (harita, resim, şekil vs.)..

      Öz

      Öz en az 150 kelime, en fazla 200 kelime olmalıdır. Türkçe ve İngilizce ayrı ayrı hazırlanmalıdır. İngilizce özet kısmı Abstract başlığı ile verilmelidir.

      Anahtar kelimeler

      Öz’den hemen sonra alfabetik sırayla ve virgülle ayrılmış en az üç (3), en fazla yedi (7) anahtar kelime dahil edilmelidir. Anahtar kelimeler başlıkta görünenlerden farklı olmalıdır.

      Sayfa Düzeni

      Makaleler Microsoft Word programında yazılmalı ve sayfa yapıları aşağıdaki gibi düzenlenmelidir:

Kâğıt Boyutu A4 Dikey Yazı Tipi Stili Normal
Üst Kenar Boşluk 3 cm Ana Metin Boyutu 11
Alt Kenar Boşluk 3 cm Öz ve Abstract Boyutu 9
Sol Kenar Boşluk 3 cm Blok Alıntı Boyutu 9
Sağ Kenar Boşluk 3 cm Dipnot Metin Boyutu 9
Paragraf Başı 1 cm Paragraf Aralığı Önce 0 nk, sonra 6 nk
Blok Alıntı (Sağdan ve Soldan) 1 cm (Paragraf başı olmadan) Satır Aralığı Tek
Yazı Tipi Times New Roman    

      

      1. Makalelerde sayfa numarası, üst ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir.

      2. Makalenin Türkçe ana başlığı büyük harflerle ve koyu, başlığın devamında yer alan parantez içi açıklama baş harfler büyük diğer harfler küçük yazılmalıdır. Örnek;

      OSMANLI SERHAD KALELERİNİN İDARESİ: DİZDARLARDAN MUHAFIZ PAŞALARA İBRAİL KALESİ TATBİKİ (XVIII. Ve XIX. Yüzyıllar)

      3. İngilizce başlığı ise kelimelerin ilk harfleri büyük olmak üzere küçük harflerle, koyu ve italik olmalıdır. Örnek; 

      Administration of Ottoman Frontier Fortresses: Implementation of İbrail Fortress from Dizdars to “Muhafız Pashas” (XVIII. and XIX. Centuries)

      4. Ara başlıkların her bir kelimesinin sadece ilk harfleri büyük yazılmalıdır. Giriş, sonuç ve kaynakça dışındaki başlıklar numaralandırılmalıdır.

      5. Kaynak göstermede dipnot yöntemi kullanılmalıdır. Dipnotlar, cümle bitiminde noktadan sonra verilmelidir.

     6. Dipnotlarında "Ad Soyad" sıralaması, kaynakçada ise "Soyad, Ad" sıralaması tercih edilir. Kitaplar için dipnotlarında verilen sayfa numaralarına kaynakçada gerek yoktur. Ancak süreli yayınlar için sayfa aralıkları kaynakçada gösterilmelidir.

     7. Eserlerde yayım yeri ve tarihi arasına virgül koyulmamalıdır. Virgül, nokta vs. karakterlerden sonra bir boşluk bırakılmalıdır. 

     8. Tablo, şekil ve grafikler hakkında açıklamalar; Tablo 1:, Şekil 1:, Grafik 1: olarak verilmelidir. Açıklamalar tablo, şekil ve grafiklerin üstünde verilmelidir. Tablo, şekil ve grafiklerin başlıkları 11 punto, tablo, şekil ve grafiklerin içerisinde yer alan metinler 10 punto gerekli görülmesi halinde 9 puntoya düşürülebilinir.

      9. Yapılan çalışmalar 20.000 kelimeyle sınırlıdır. Fakat editör kurulununn uygun görmesi durumunda kelime sayı sınırı artırılabilinir.

    10. Blok alıntılar 4 satır ve üzeri olması halinde paragraf başı olmadan sağdan 1 cm, soldan 1 cm içeri olacak şekilde yazılmalıdır. Blok olmayan 3 satır ve altı alıntılar ise tırnak içerisinde italik olarak yazılmalıdır.

DİPNOT VE KAYNAKÇA KULLANIMI

      Dipnot ve Kaynakça Kullanımı:

      Kitap, makale veya farklı eserlerden yapılan alıntıların kaynağı, dipnot kısmında yer almaktadır. Ayrıca konu ile ilgili verilen bilgiler hakkında gerekli görülen ek açıklamalar veya tarihi kayıtlar bu kısımda verilebilinir.

      1. KİTAPLAR:

      Kitapların dipnotta ilk kullanımlarında kitabın tam künyesi verilmelidir. (Yazarın adı soyadı, eser adı, (çev. ....), yayınevi, yayın yeri ve tarihi, alıntı sayfası)

     Örnek:

     Hilmi Ziya Ülken, Türkiye'de Çağdaş Düşünce Tarihi, Ülken Yayınları, İstanbul 2005, s. 153.

     Niyazi Berkes, Türkiye'de Çağdaşlaşma, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2002, s. 248.

     Bernard Lewis, Modern Türkiye'nin Doğuşu, (çev. Metin Kıratlı), Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1998, s. 341.

     Dipnotta aynı kitabın ikinci veya diğer kullanımlarında ise; (Yazarın adı soyadı, eser adı, alıntı sayfası).

     Örnek:

     Hilmi Ziya Ülken, Türkiye'de Çağdaş Düşünce Tarihi, s. 153.

     Niyazi Berkes, Türkiye'de Çağdaşlaşma, s. 248.

     Bernard Lewis, Modern Türkiye'nin Doğuşu, s. 341.

     Dipnotta verilen kitapların kaynakçada kullanımı İse; (Yazar soyadı, adı; eser adı, (çev. ....), yayınevi, yayın yeri ve tarihi)

     Örnek:

     Ülken, Hilmi Ziya; Türkiye'de Çağdaş Düşünce Tarihi, Ülken Yayınları, İstanbul 2005.

     Berkes, Niyazi; Türkiye'de Çağdaşlaşma, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2002.

     Lewis, Bernard; Modern Türkiye'nin Doğuşu, (çev. Metin Kıratlı), Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1998.

     2. MAKALELER:

     Makalelerin dipnotta ilk kullanımlarında makalenin tam künyesi verilmelidir. (Yazarın adı soyadı, "eser adı", dergi adı, Cilt (Sayı), yayın tarihi, alıntı sayfası)

     Örnek:

     Zafer Gölen, "1852-53 Karadağ Askerî Harekâtı ve Sonuçları", History Studies, 1(1), 2009, s. 214.

     Ekrem Memiş, "Eski Anadolu Tarihinde Frigler Ve Çözüm Bekleyen Bazı Sorunlar", Near East Historical Review, 12(1), 2022, s. 5.

     Zafer Tangülü & Sabri Becerikli, "Musiki Muallim Mektebi (1924-1937)", Asia Minor Studies, 8(2), 2020, s.459.

     Dipnotta aynı eserin ikinci veya diğer kullanımlarında ise; (Yazarın adı soyadı, eser adı, alıntı sayfası).

     Örnek:

     Zafer Gölen, "1852-53 Karadağ Askerî Harekâtı ve Sonuçları", s. 214.

     Ekrem Memiş, "Eski Anadolu Tarihinde Frigler Ve Çözüm Bekleyen Bazı Sorunlar", s. 5.

     Zafer Tangülü & Sabri Becerikli, "Musiki Muallim Mektebi (1924-1937)", s.459.

   Dipnotta verilen makalelerin kaynakçada kullanımı İse;  (Yazar soyadı, adı;"eser adı", dergi adı, Cilt (Sayı), yayın tarihi, dergide sayfa aralığı)

     Örnek:

     Gölen, Zafer; "1852-53 Karadağ Askerî Harekâtı ve Sonuçları", History Studies, 1(1), 2009, s. 212-296.

     Memiş, Ekrem; "Eski Anadolu Tarihinde Frigler Ve Çözüm Bekleyen Bazı Sorunlar", Near East Historical Review, 12(1), 2022, s. 1-14.

     Tangülü, Zafer & Becerikli, Sabri; "Musiki Muallim Mektebi (1924-1937)", Asia Minor Studies, 8(2), 2020, s. 458-466.

     3. KİTAP BÖLÜMLERİ

     Kitap bölümlerinin dipnotta ilk kullanımlarında tam künyesi verilmelidir. (Yazarın adı soyadı, "kitap bölüm adı", kitap adı, (editör adı), yayınevi adı, yeyın yeri ve tarihi, atıp yapılan sayfa)

     Örnek:

     Ahmet Aksın, "Güç Odakları Kıskacında Osmanlı Köylüsü", Prof. Dr. Mustafa Öztürk Onuruna Tarih Yazıları 1, (Ed. Işıl Işık Bostancı, Ayşegül Hüseyniklioğlu, Ayşe Değerli, Orhan Kılıç), İdeal Kültür Yayıncılık, İstanbul 2021, s. 265.

     Suha Oğuz Baytimur, "Kalabend Tasnifi Muhtevası ve Osmanlı Ceza Hukuku Açısından Önemi", Osmanlı Sosyal Ve Ekonomik Tarihi 1, (Ed. Hatice Oruç, Muhammed Ceyhan), Akçağ Yayınları, Ankara 2016, s. 186.

     Mustafa Gökçe & Esengül Argun, "Avrupa Hunları ve Roma'da Yaşanan Veba Salgını", Türk Tarihinde Salgınlar Ve Afetler, (Ed. Mustafa Şamil Yüksel, Hasan Işık), Astana Yayınları, Ankara 2021, s. 38.

     Kitap bölümlerinin dipnotta ikinci veya diğer kullanımlarında ise; (Yazarın adı soyadı, eser adı, alıntı sayfası).

     Örnek:

     Ahmet Aksın, "Güç Odakları Kıskacında Osmanlı Köylüsü", s. 265.

     Suha Oğuz Baytimur, "Kalabend Tasnifi Muhtevası ve Osmanlı Ceza Hukuku Açısından Önemi", s. 186.

     Mustafa Gökçe & Esengül Argun, "Avrupa Hunları ve Roma'da Yaşanan Veba Salgını", s. 38.

     Dipnotta verilen kitap bölümlerinin kaynakçada kullanımı ise; (Yazar soyadı, adı; "kitap bölüm adı", kitap adı, (editör adı), yayınevi adı, yayın yeri ve tarihi, kitapta sayfa aralığı)

     Örnek:

     Aksın, Ahmet; "Güç Odakları Kıskacında Osmanlı Köylüsü", Prof. Dr. Mustafa Öztürk Onuruna Tarih Yazıları 1, (Ed. Işıl Işık Bostancı, Ayşegül Hüseyniklioğlu, Ayşe Değerli, Orhan Kılıç), İdeal Kültür Yayıncılık, İstanbul 2021, s. 263-286.

     Baytimur, Suha Oğuz; "Kalabend Tasnifi Muhtevası ve Osmanlı Ceza Hukuku Açısından Önemi", Osmanlı Sosyal Ve Ekonomik Tarihi 1, (Ed. Hatice Oruç, Muhammed Ceyhan), Akçağ Yayınları, Ankara 2016, s. 184-202.

     Gökçe, Mustafa  & Argun, Esengül; "Avrupa Hunları ve Roma'da Yaşanan Veba Salgını", Türk Tarihinde Salgınlar Ve Afetler, (Ed. Mustafa Şamil Yüksel, Hasan Işık), Astana Yayınları, Ankara 2021, s. 34-40.

     4. TEZLER

     Yüksek Lisans Tezleri ve Doktora Tezleri'nin dipnotta ilk kullanımlarında tam künye kullanılmalıdır. (Yazarın adı soyadı, tez adı, (basım bilgisi ve türü), tezin hazırlandığı yer, yayın yeri ve tarihi, alıntı sayfa numarası)

     Örnek:

    Abidin Temizer, Karadağ'ın Sosyal ve Ekonomik Yapısı (1853-1913), (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun 2013, s. 65.

     Yusuf Sarıkaya, 5 Numaralı Mühimme-i Mektume Defteri’nin Transkripsiyonu ve Değerlendirilmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sinop 2019, s. 416.

   Kader Demir, Atik Şikayet Defterlerine Göre Savaş Yıllarında Osmanlı Devleti'nin Sosyo-Ekonomik Durumu (1788-1810), (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ 2022, s. 189.

      Yüksek Lisans Tezleri ve Doktora Tezleri'nin dipnotta ikinci veya diğer kullanımlarında ise; (Yazarın adı soyadı, eser adı, alıntı sayfası).

     Örnek:

     Abidin Temizer, Karadağ'ın Sosyal ve Ekonomik Yapısı (1853-1913), s. 65.

     Yusuf Sarıkaya, 5 Numaralı Mühimme-i Mektume Defteri’nin Transkripsiyonu ve Değerlendirilmesi, s. 416.

     Kader Demir, Atik Şikayet Defterlerine Göre Savaş Yıllarında Osmanlı Devleti'nin Sosyo-Ekonomik Durumu (1788-1810), s. 189.

     Yüksek Lisans Tezleri ve Doktora Tezleri'nin kaynakçada kullanımı ise; (Yazarın soyadı, adı; tez adı, (basım bilgisi ve türü), tezin hazırlandığı yer, yayın yeri ve tarihi, alıntı sayfa numarası)

     Örnek:

   Temizer, Abidin; Karadağ'ın Sosyal ve Ekonomik Yapısı (1853-1913), (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun 2013.

    Sarıkaya, Yusuf; 5 Numaralı Mühimme-i Mektume Defteri’nin Transkripsiyonu ve Değerlendirilmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sinop, 2019.

  Demir, Kader;  Atik Şikayet Defterlerine Göre Savaş Yıllarında Osmanlı Devleti'nin Sosyo-Ekonomik Durumu (1788-1810), (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ 2022.

     5. ANSİKLOPEDİ MADDELERİ:

     Ansiklopedi maddelerinin dipnotta ilk kullanımlarında tam künye kullanılmalıdır. (Yazar adı, "madde", ansiklopedi adı, cilt numarası, yayın evi, basım yeri ve tarihi, sayfa numarası)

     Örnek:

     Hamza Aktan, "Miras", Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: 30, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, İstanbul 2012, s. 144.

     Mehmet Fuat Köprülü, "Hâce", Milli Eğitim Bakanlığı İslam Ansiklopedisi, Cilt: 5, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul 1987, s. 21.

     Ramazan Şeşen, "Eyyubiler", Türkler, Cilt: 5, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 2002, s.118. 102-128

     Ansiklopedi maddelerinin dipnotta ikinci veya diğer kullanımlarında ise; (Yazarın adı soyadı, "madde", sayfa numarası)

     Örnek:

     Hamza Aktan, "Miras", s. 144.

     Mehmet Fuat Köprülü, "Hâce", s. 21.

     Ramazan Şeşen, "Eyyubiler", s.118.

     Ansiklopedi maddelerinin kaynakçada kullanımı ise; (Yazarın soyadı, adı; "madde", ansiklopedi adı, cilt numarası, yayın evi, basım yeri ve tarihi, sayfa aralığı)

     Örnek:

     Aktan, Hamza; "Miras", Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: 30, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, İstanbul 2012, s. 143-145.

     Köprülü, Mehmet Fuat; "Hâce", Milli Eğitim Bakanlığı İslam Ansiklopedisi, Cilt: 5, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul 1987, s. 20-24.

     Şeşen, Ramazan; "Eyyubiler", Türkler, Cilt: 5, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 2002, s. 102-128.

     6. ARŞİV BELGELERİ

     Arşiv Belgelerinde önce tam künye verilir, parantez içinde kısaltmaları gösterilir. Sonraki kullanımlarda sadece kısaltmalar kullanılır. Dipnotta öncelikle belgenin bulunduğu arşiv gösterilir. Ardından hangi katalogda bulunduğu (italik yazılır) ve katalog numarası gösterilir. En son belgenin tarihi yazılır. Hicri ve/veya rumi tarihlerin yanında parantez içinde miladi tarih de yazılmalıdır.

     Örnek

     Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), Harici Siyasi Kalemi (HR. SYS), Dosya No: 145, Gömlek No: 12.

     BOA, HR. SYS, D. 153, G. 32.

     Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), Cevdet Zaptiye (C. ZB.), Gömlek No: 53, Sıra No: 2621.

     BOA, C. ZB., G. 34, S. 1677.

     Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), 25 Numaralı Kalabend Defteri (A.DVN.KLB.d), Sayfa: 32, Hüküm: 124.

     BOA. A.DVN.KLB.d., S. 42, H. 145.

 

 

 

 

 

 

İki yazarlı eserlerde her iki yazarın ismi de yazılır. Ancak üç ve daha fazla yazarlı eserlerde birinci sıradaki yazarın adı yazılır, ardından vd. kısaltması kullanılır.

Örnek

İki yazarlı

İlhan Tekeli-Selim İlkin, Cumhuriyetin Harcı 2 Köktenci Modernitenin Ekonomik Politikasının Gelişimi, Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2010, s. 56.

Üç ve daha fazla yazarlı

Durmuş Yalçın vd.,Türkiye Cumhuriyeti Tarihi I, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara 2005, s. 174.

 

Yazmalarda yazar, eser adı, yazmanın bulunduğu kütüphane veya arşiv ve yer numarası, varak sıralaması takip edilir.

Örnek

Ergirili Ahmed Hilmi ibn-i Resul, Osmanlı-Karadağ Muhârebâtı Tarihçesi, İstanbul Üniversitesi Yazma Eserler Kütüphanesi, nr: 10071, varak: 10a, 11b.

Editörlü çalışmalarda, yazar adı, makale adı, eser adı, editör, yayınevi, basım yeri ve tarihi sıralaması takip edilir.

Örnek

Tuncay Ercan Sepetçioğlu, "Anadolu'ya İskân Edilen Balkan Savaşları Muhacirlerine Dair Tarih Alanındaki Çalışmalara Metodolojik Öneriler",  Balkan Tarihi Araştırmalarına Metodolojik Yaklaşımlar, Editör: Abidin Temizer, Libra Kitap, İstanbul 2014, s.308.

 

Gazete yazılarında, varsa yazar adı, başlık, gazete adı, varsa sayı numarası, tarihi ve sayfa numarası sıralaması takip edilir.

Örnek

Yazarlı

Babanzade İsmail Hakkı, "Siyaset: Balkan Muharebesi", Tanin, Numara: 1631, 1 Receb 1331, s. 1.

Yazarsız

"Romanya'nın Kuvve-i Askeriyesi", Tanin, Numara: 1655, 3 Şaban 1331, s. 1.

 

İnternet kaynaklarında, varsa yazar adı, yazı başlığı, web adresi, erişim tarihi. Yapılan alıntılar veya kullanılan bilgi, asıl kaynağa ulaşma imkânı varsa mutlaka oradan alınmalı, internet kaynakları bu bilgiye ulaşmada bir araç olarak kullanılmalıdır.

Örnek

Hamza Aktan, "Miras", http://www.islamansiklopedisi.info/dia/pdf/c30/c300087.pdf, erişim tarihi: 23.02.2014