HALK KÜLTÜRÜNÜN ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATINA ETKİSİ

Author :  

Year-Number: 2018-15
Language : null
Konu : Türkoloji

Abstract

Kültür; milletlerin en değerli maddi ve manevi varlıklarının, miraslarının başında gelmektedir. Bir toplumun kültürü; gelenek ve görenekleri, inançları, kılık-kıyafeti, sanatı, deyimleri, atasözleridir. Çok yönlü bir kavram olan kültür; bir toplumun gelişmişlik düzeyinin ve edebiyatının zenginliğini göstermesi bakımından önem arz etmektedir. Kültürün günümüzde edebi ürünlere yansıması, çağdaş edebiyatımız üzerinde ne denli etkili olduğunu göstermesi bakımından önemlidir; zira edebi eserlerine, mensup olduğu toplumun kültürünü yansıtan bir yazarın, toplumla ne denli barışık olup olmadığı görülebilir. Kültürün; milli olduğu ve edebi eserlere yansıdığı ölçüde süreklilik kazandığı bir gerçektir. Dolayısıyla kültür eserlerinde niteliksel ve niceliksel olarak ilgili çalışmaların yapılarak desteklenmesi gerekmektedir. Çağdaş edebiyatımıza Türk halk kültürünün sürekliliğinin sağlanması hususunda, halkbilimcilere ve yazarlara önemli görevler düşmektedir. Günümüzde pek çok yazarın Türk halk kültürüne eserlerinde önemli ölçüde yer verdiği görülmektedir. Kültürün eserin okunurluğu ve etkileyiciliği üzerinde önemli bir faktör olduğu söylenebilir.

Keywords

Abstract

Culture is at the forefront of the heritage of the most precious material and spiritual beings of the nations. The culture of a nation is its traditions and customs, beliefs, costume-clothes, art, idioms, proverbs. The culture which is a multi-faceted consept is important in that its show the richness of the level of development and literatüre of a society. The reflection of culture on today’s literary productsis crucial inthat it shows how effectiveit is on our contemporary literatüre; because one can see whether a writerwho can reflect the culture of society to his/her literary Works is at peace with his society. It is a fact that the culture will be continuous as soon as it is national and reflects on literary Works. Therefore, qualitative an quantitative studies should be carried out in cultural works and supportedin thatway. Folklorist and writers have important duties in ensuring the continuity of Turkısh folk culture in our contemporary literatüre.It is seen that many writers today give an important place to Turkish popular culture in his/her Works. It can be said that the culture is an important factor on the readability and the impressiveness of the work.

Keywords


  • Halide Edip Adıvar, Yeni Turan, Can yayınları: İstanbul, 2014.

  • Hüseyin Nihal Atsız, Makaleler II, İrfan Yayınları: İstanbul, 2010,

  • ————, Deli Kurt, Ötüken Yayınları: İstanbul, 2015a.

  • ————, Makaleler IV, İrfan Yayınları: İstanbul, 2015b.

  • Özkul Çobanoğlu, Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemlerine Giriş, Akçağ Yayınları: Ankara, 1999.

  • Mehmet Kaplan, Kültür ve Dil, Dergâh Yayınları: İstanbul, 2004.

  • M. Öcal Oğuz, “Yahya Kemal’in Şiirlerindeki Halkbilimi Unsurları Üzerine Bir Deneme”, Milli Folklor, S. 44, s. 100-104, 1999.

  • Aydın Oy, “Halkıyat” Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları XV: İstanbul, 1997, ss. 367-369,.

  • Bekir Şişman, “Cengiz Aytmatov’un ‘Elveda Gülsarı’ Adlı Eserinde Kırgız Folkloruna Dair Tespitler”, I. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı-Bildiriler V, Ankara, 2007, s. 1965-1974,

  • Mümin Topçu, Yaşar Kemal’in Romanlarında Halk Bilimi Unsurları, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, 2008.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics