TEK PARTİ DÖNEMİNDEKİ CHP PROPAGANDA ANLAYIŞINDAN PROPAGANDA VE YAYIN BÜROSU'NUN KURULUŞUNA

Author :  

Year-Number: 2017-12
Language : null
Konu : Tarih

Abstract

Siyasal Partiler başarılı olmak için propaganda yapmak zorundadırlar. Demokrasilerde de totaliter rejimlerde de böyledir. CHP'nin tek parti iktidarı Türkiye'de 27 yıl sürmüştür. Parti o dönemde pek fazla propaganda yapmamıştır. Çünkü rakipsizdir, yarışma ihtiyacı duymamıştır. Ama Demokrat Parti kurulunca bir yarış başlamıştır. CHP bundan ötürü propagandaya ihtiyaç duymuştur. Böylece bu dönemde bir propaganda ve yayın bürosu kurmuş ve daha ciddî propagandaya başlamıştır. Ancak propaganda sloganlarını daha çok Milli Mücadele ve Atatürk üzerinde yoğunlaştırmıştır. Hâlbuki DP, C.H.P. ile mukayese edildiğinde daha etkili olmuştur. Çünkü D.P. politik propagandalarını daha ziyade halkın ihtiyaçlarını, adaleti ve ülke kalkınmasını üzerine dayandırmıştır.

Keywords

Abstract

Political parties have to make propaganda to be successful. This is so in democracies and totalitarian regimes. The CHP's single-party rule lasted 27 years in Turkey. The Party (CHP) did not make much propaganda during these years. Because it has not had any rival. It hence has not needed any necessary to the competition. But when the “Demokrat Party” established a race (among the rival parties) took a start. It thus C.H.P. needed a propaganda. In so that the CHP established a propaganda and publishing bureau in this term and took a start more serious propaganda. However, the propaganda slogans have mostly based on focusing the national struggle and Ataturk. Nevertheless, the DP had becoming more influential comparing with C.H.P. Because of its political propaganda mainly based up on the people's needs, justice and the prosperity of the country.

Keywords


  • Yayınlanmış Belge ve Tutanaklar ve Gazeteler: Cumhuriyet, 9 Şubat 1948.

  • 1947 CHP Büyük Kurultay Tutanakları, Ankara 1947. Araştırma ve İnceleme Eserler:

  • Alemdar, Korkmaz, İletişim ve Tarih, İmge Kitabevi, İstanbul 1996.

  • Alçora, Engin, Türkiye'de Siyasi Parti Propagandası (1946-1960), Sosyal Araştırmalar Vakfı Yay., İstanbul, 2015.

  • Domanach, J. M. Politika ve Propaganda, Varlık Yayınları İst. 1969.Duru, K. Nami, En Büyüğümüz İçin, Ulus Basımevi Ankara 1935.İnönü,İ, Defterler (1919-1973), C.I, YKY, İst. 201.

  • Koçak, Cemil, Türkiye’de İki Partili Siyâsî Sistemin Kuruluş Yılları (1945- 1950) İktidar ve Demokratlar C.2, İletişim Yay. İstanbul 2012.

  • Sakal, Fahri, "Bir Tek Parti Politikacısının Propaganda Konuşmaları Hilmi Uran Örneği", Turkish Studies, Volume 2/4 Fall 2007.

  • Fahri Sakal, “Millî Mücadele’de ve Cumhuriyetin İlk Döneminde Propaganda veTanıtım Çalışmaları”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, C. XIX, S. 55, Mart 2003

  • Sakal, Fahri, Ağaoğlu Ahmed Bey, TTK Yay. Ank. 1999.

  • Sakal, Fahri, Çok Partili Döneme Geçişte Tek Parti’nin Muhalefet Anlayışı, Etüt yay. Samsun 2008.

  • Weingast, David E. Komünizmin İç Yüzü, Kültür Bakanlığı, Ankara 1977.Yetkin, Çetin, Serbest Cumhuriyet Fırkası Olayı, Karacan Yay., İst. 1982Ek:1. Bursa Delegesi Turgut Kartal, 1947 CHP Büyük Kurultay, 20.11.1947 Üçüncü Birleşim, s.115.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics