“TUNA’DAN UÇAN KUŞ”TA DEVŞİRME SİSTEMİ

Author :  

Year-Number: 2014-6
Language : null
Konu : Edebiyat

Abstract

Konusunu tarihten alan anlatılar, tarihin her döneminde ilgiyle anlatılmış ve okunmuştur.Romanın ortaya çıkmasıyla bu ilgi azalmamış, tarihi roman-sınırları tam olarak çizilemese deçokokunan roman türlerinden biri olmuştur. Gülten Dayıoğlu, özellikle çocuk ve gençleredönük olarak kaleme aldığı hikâye ve romanlarla tanınan, eserleri çeşitli dillere çevrilen vebirçok ödül alan bir yazardır. Gülten Dayıoğlu, “Tuna’dan Uçan Kuş”ta Balkanlar’dan on üçyaşında ailesinin yanından alınan, başından geçen sıra dışı olaylardan sonra OsmanlıSarayı’na gelen, sadrazamlık makamına kadar yükselen, daha sonra izini kaybettirerekinzivaya çekilen bir devşirmenin hayatını anlatmaktadır. Bu çalışmada, önce tarihi roman ve“Devşirme Sistemi” hakkında bilgi verilecek, daha sonra romanda yazarın özellikle“Devşirme Sistemi”ne bakışı ve bu bakışı ortaya koyuşu incelenecektir.

Keywords

Abstract

Narratives on historical subjects have always been both reported and red with great interest.Despite the fact that the emergence of novel has not attenuated this interest, historical novelhas become one of most commonly red novel type as well, though the borders historical novelhas yet to be well-established. Gülten Dayıoglu, who is recognized with stories and novels forchildren and youth, is a successful writer with several awards and numerous literary workswhich have been translated into different languages. Gülten Dayıoğlu, tells – in “Tuna’danUçan Kuş” the story of recruitment that begins with separation from family at Balkans atthirteen years old and continues with ascending to grand vizier position after enteringOttoman Palace with extraordinary events and ends up with cloistering. Little information onhistorical novel and Recruitment System in Ottoman Empire would be revealed, and then theview of writer on “recruitment system” and the way of her expressing this view would beexplicated with this report.

Keywords


  • DAYIOĞLU, Gülten, Tuna’dan Uçan Kuş, Altın Kitaplar Yayınevi, 23. Basım, İstanbul: 2010, 175 s: 975-405-330-8.

  • ERAYDIN ERGUNŞAH, Hülya, Türk Edebiyatında Tarihi Roman (Türk Tarihiyle İlgili), Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeni Türk Edebiyatı ABD Basılmamış Doktora Tezi,1990: 239s.

  • KAVAZ, İbrahim, “Tarihselcilik Anlayışı ve Tarihi Romanlarda Gerçeklik Üzerine Bir Değerlendirme”, bilig, Güz 2012, Sayı: 63, 93-110 ss.

  • OFLAZOĞLU, A. Turan, “Tarih ve Tiyatro”, Mutlak Avcıları, Türk Dil Kurumu Yayınları: Ankara:2001: 975-19-1465-1.

  • ÖZCAN, Abdülkadir, “Devşirme”, TDV İslam Ansiklopedisi, Cilt:9, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, İstanbul:1994, 254-257 ss.

  • TURAL, Prof. DR. Sadık, “Tarihi Raman ve Atsız’ın Tarihi Romanları Üzerine Düşünceler”, Zamanın Elinden Tutmak, Ecdâd Yayınevi, 2. Basım, Ankara:1991, 190-233 ss.: 975-7683-02-7.

  • YALÇIN, Alemdar, Sosyal ve Siyasal Değişmeler Açısından Cumhuriyet Dönemi Türk Romanı, Günce yayıncılık, 4. Basım, Ankara: 2000, 301s.: 975-703328-6.

  • YALÇIN-ÇELİK, S. Dilek, Yeni Tarihselcilik Kuramı ve Türk Edebiyatında Postmodern Tarih Romanları, Akçağ Yayınevi, Ankara: 2005, 251s.: 975-338-715-6.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics